fredag 26 januari 2007

80-talschic prick



Det är inte så enkelt att livet går att dela in i svart eller vitt - inte ens grönt, gult och rött räcker till. I SvD har vår äldre- och folkhälsominister Maria Larsson lagt fram ett förslag om en matmärkning med röd, gul och grön prick. Bra mat grönprickmärks och dålig rödprickmärks. Vad gult betyder förstår jag inte riktigt.

ICA - där jag har jobbat - tog fram märkningen gröna pricken på 80-talet. Den lanserades med bland annat Gunde Svan som frontfigur. Japp, fler bilder finns i arkiven, den här är hämtad från ICA-historien.

Pricken blev sen ett nyckelhål och spred sig utanför ICA och rattas nu av Livsmedelsverket . Nyckelhålet finns på europeisk nivå och kriterierna förändras så nu finns inte bara fett och fiber med utan även salt och socker.

Maria Larssons förslag är just nu att märkningen ska vara frivillig. Men lagstiftning om en sådan märkning blir intressant. Hur ser en sån lag ut?

Det verkar enkelt att märka frukt och grönt med en grön prick, eller hur? Men avocado är inte nyttigt egentligen, det är ju så fett. Och ananas innehåller väldigt mycket socker. Och olivolja - och de andra oljorna - är ju rent fett! Potatis är ju en stor GI-bov, vad säger vi lagstiftare om det? För att inte tala om ris!

Objektivitet, rättsäkerhet och lika behandling av lagen är grunden för bra lagstiftning. Här är det galet svårt.

- Vi anser ju att varje livsmedel har sitt tillfälle när det kan konsumeras, även om dessa tillfällen ibland inträffar väldigt sällan, det ska erkännas, säger Agneta Dreber som företräder Livsmedelsföretagarna i samma SvD-artikel.


Den inställningen till märkningsförslaget är sympatisk. All mat äts inte varje dag. Vi vet alla att pommes frites inte är nyttigt. Kanske är det just därför som det är så gott. Men inte alla dagar. Och det blir bisarrt med en röd prick på semlorna.

Skuldbeläggning när det gäller mat är skadligt. Fler och fler upptäcker att alla olika dieter och matprogram inte håller i längden. Många människor har krångligt förhållande till mat och har problem med övervikt eller bulimi och anorexia. Fler mår bra av ett naturligt förhållande till mat och varierad kost.

Men slutsatsen är att vi politiker ska inte syssla med pekpinnar och skuldbeläggning. Positiva märkningar ger positiva upplevelser. Jag blir hellre uppmuntrad av livsmedelsföretagare än skuldbelagd av staten.

Inga kommentarer: