onsdag 14 januari 2009

Mer lönsamt att jobba

Direktrapport från partiledardebatten. Smet just nu ner i fiket där det finns trådlöst efter en kvart med fruktlösa försök att koppla upp mig precis utanför kammaren. I kammaren var det också kört.

Fredrik inleder sitt anförande och talar om konflikten i Gaza. Det är viktigt att inte bli en del av våldets ideologi och bara uttala sig i skuldfrågan eller på andra sätt rättfärdiga våldet.
- Sveriges röst ska vara en röst för fred. Sveriges röst ska vara en röst för vapenvila.

Om sex dagar svärs Barack Obama in. Förväntningarna är enorma. Fredrik räknar upp några saker som vilar på Obamas axlar, som ansvaret att få på plats en global klimatöverenskommelse.

- Vi vet att under det svenska ordförandeskapet ska det globala klimatavtalet föras i hamn, vi vill få på plats vår Östersjöstrategi. Och ett särskilt Stockholmsprogram om migration och brottsbekämpning.

Sverige kommer också att arbeta vidare med utvidgningen. Vi får hantera att Lissabonfördraget inte är på plats.

- 2009 innehåller svåra prövningar, säger Fredrik och talar om den ekonomiska krisen. EU har visat sin betydelse. Sverige står starkt. Vi ska fortsätta markera att det måste löna sig att arbeta.

Vi investerar i det som fortsätter göra Sverige starkt som forskning. Vi skjuter till tio miljarder till den offentliga sektorn.
- Det finns inga mirakelkurer. Det finns inte i Europa, det finns inte i Sverige, det finns inte i världen, säger han.

Världen skapar nya obalanser om vi skjuter de offentliga finanserna i sank.
- Konsekvent jobbpolitik är kärnan i den svenska välfärden, avslutar Fredrik och får starka applåder.

Oppositionspartierna har begärt replik och först ut är socialdemokraterna. Mona Sahlins inlägg kan sammanfattas med att hon anser att klyftorna växer, ekonomin är dålig och det är regeringens fel och det borde göras mer och tas mer ansvar.

- Vad var oppositionsledarens uppfattning där egentligen? undrar Fredrik och fortsätter med att tala om eknomin och hur vi oroar oss för den flod av paket som lanseras nästan dagligen. Fredrik, och alla vi andra faktiskt, saknar uträkningen av vad exempelvis dagens DN Debatt skulle kosta.
- Det är så man spär på budgetunderskottet, Mona Sahlin. Vi ser till att vi gör det mer lönsamt att arbeta. Och vi är måna om att inte rasera de offentliga finanserna.

Nu undrar Mona Sahlin vilken planet som Fredrik bor på. Han anklagas för passivitet och skattesänkningar. Hon vill ta striden om ekonomin, säger hon.
- Herr talman, jag bor på planeten jorden och vi ska vara noggranna att påpeka att det här är en global kris, svarar Fredrik. Jag tänker inte framställa det som att det finns några mirakelkurer. Han förklarar att s-förslagen inte påverkar sysselsättningen på något särskilt positivt sätt men att det kommer många förslag och vi vet inte vad några av dem kostar.

Vänsterpartiets repliker inriktar sig på Gaza och Lars Ohly säger:
- Vi har en stadsminister som inte kan ta orden folkrätt, mänskliga rättigheter och fördömanden i sin mun. Och han fortsätter, låt oss fördöma detta statsministern.
- Jag markerade tydligt att jag inte tror på en militär lösning, förklarar Fredrik. Jag noterar att den tidigare glada Lars Ohly låter arg igen, fortsätter han och kopplar ilskan till våldets ideologi.
- Statsministern kanske vill att jag ska skratta när jag talar om Israel, säger lars Ohly och förklarar hur allvarligt läget är. Han tycker att statsministern inte står för en balanserad syn.
- Jag tror att alla tydligt hörde att jag markerade mot våld. Fredrik hoppas att Lars Ohly inte tror att man löser konflikter genom att lägga skuld på enbart en part.

-”Den moderatledda regeringen” är Peter Erikssons första ord i debatten. Han har uppenbarligen tagit till sig den socialdemokratiska budskapsplattformen.

Peter Eriksson talar om utanförskap och skattesänkningar och varsel och att regeringen gör krisen värre.
- Det är en utifrån kommande kris, säger Fredrik och talar om retoriken att skylla allt ont på regeringen, det kan ha låtit så från moderater också förr. Men han bemöter argumentet om sjukförsäkringen. Den som lever av sjukförsäkring ska vara sjuka.
Peter Eriksson kontrar med att Försäkringskassan inte fungerar.
- Handlar det bara om ren inkompetens?
Fredrik förklarar att förändringen äntligen har skett och att det ännu inte har landat. Vi reagerade på utslussningen av människor ur arbetslivet och Peter Eriksson svarade inte på om han vill föra tillbaka Sverige till innan 2006.

Inga kommentarer: